Boka besiktning

Jämför alla besiktningsstationer

Klart!

Vi skickar en påminnelse till dig i god tid innan du ska göra din nästa besiktning


Bilbesiktning

Användaromdöme för Bilbesiktning:
(4.2 av 5) - 998 omdömen

Tack vare alla våra användare har vi lyckats betygsätta alla besiktningsstationer i Sverige. Vi har tillsammans samlat in hundratals omdömen, vilket gör det enklare för alla när man ska hitta rätt station till nästa bilbesiktning.

När?

Period för bilbesiktning

Det finns ett enkelt sett för att ta reda på när det är dags för bilbesiktning på din bil. Varje personbil med en totalvikt under 3500 kg har en besiktningsperiod som är kopplat till sista siffran i bilens registreringsnummer. När din bil ska besiktas avgörs av den sista siffran i bilens registreringsnummer. Den sista siffran är den tredje månaden i bilens besiktningsperiod, den sträcker sig över fem månader. Det innebär att om du har en 4 som sista siffra är den tredje månaden april och följaktligen sträcker sig din besiktningsperiod från februari till juni. Dock så får ingen bil maj eller juni som ordinarie besiktningsmånad då besiktningsstationer i regel har mer att göra då - till stor del beroende på att husvagnar, husbilar och liknande ofta besiktas då.

Varje fordonsägare har numer eget ansvar att se till att det egna fordonet blir besiktat i tid. Genom att du fyller i ditt registreringsnummer och din e-postadress nedan hjälper vi dig att hålla reda på din besiktningsperiod genom att skicka ut en påminnelse.

Påminn mig vid nästa besiktning

Påminn mig!

Skicka mig gratis påminnelse innan nästa besiktning.

Var?

Sedan 1 juli, 2010, är den svenska fordonsbesiktning konkurrensutsatt, vilket innebär att Bilprovningen inte längre har monopol på marknaden utan att flera företag kan utföra bilbesiktning, besiktning på lastbilar, husvagnar och andra fordon. Syftet med konkurrensutsättningen är att du som kund ska få ett bredare utbud beträffande öppettider, bättre priser, fler besiktningsstationer och liknande. Transportstyrelsen är den myndighet som har uppgiften att utforma och kontrollera uppsatta regler för verksamheten och att besiktningsverksamheten är välfungerande avseende bland annat trafiksäkerhet, miljö och prisutveckling.

Med en större marknad blir också valet svårare och det är det Carly kan hjälpa till med. Genom att du söker på ditt reg. nummer, postnummer eller ort får du upp en lista som visar vilka besiktningstationer som finns i din närhet och på så vis underlättas ditt val när ditt fordon är i behov av bilbesiktning. I sökresultatet ser du också priser, andra kunders omdömen, vilka tjänster som erbjuds och annan värdefull information som kan underlätta ditt val. När du valt besiktningsstation slussas du vidare till besiktningsbolagets hemsida där du genomför själva bokningen.

Det finns en rad olika företag som utför bilbesiktning i Sverige, de sex största är Bilprovningen, Opus Bilprovning, Dekra, Besikta, Clearcar och Carspect. Här kan du läsa mer om de olika stationerna för bilbesiktning:

Bilprovningen
Opus Bilprovning
Dekra
Besikta
Clearcar
Carspect

Här hittar du alla besiktningsstationer i Sverige

Vad kostar det?

Det är inte lätt att veta vad en besiktning kostar. Det är omständligt att leta runt på alla besiktningsbolags hemsidor och sedan jämföra priserna manuellt. Med Carlys söktjänst underlättas ditt letande. Genom en enkel sökning får du upp översikt över aktuell prisnivå hos besiktningsstationerna i din närhet. Då blir det också lättare för dig när du ska välja station för din bilbesiktning

Att använda Carly.se är helt gratis - det tillkommer inga avgifter för att använda vår sök- och jämförelsetjänst.

Vad kan Carly hjälpa till med?

Vi vet att det kan vara svårt att veta när man ska besiktiga sin bil, var stationerna ligger, när det är öppet och vad det kostar. På carly.se hjälper vi dig med att hitta besiktningsstationer som passar just dig, se öppettiderna, läsa om vad andra tyckte om besiktningsstationerna och jämföra priser. När du har gjort ditt val är det bara att boka en lämplig besiktningstid och station för din bilbesiktning.

Det finns inte längre en enda aktör eller myndighet som skickar hem påminnelse när det är dags att besiktiga bilen. Många bilägare har därför sedan avregleringen missat tiden för besiktning och fått körförbud - låt därför Carly, som en oberoende aktör, påminna dig när det börjar bli dags för att besiktiga din bil.

Carly finns till för dig och din bils skull. Vi vill helt enkelt göra det enkelt för dig att äga och besikta din bil.

Att kontrollera inför bilbesiktningen

Det är inte alltid lätt att veta vad det är som besiktningsstationen kontrollerar när de besiktar din bil. Därför har vi satt ihop en lista med saker som du själv kan kontrollera innan besiktningen och på så sätt undvika att bli underkänd på din bilbesiktning. Åtminstone på de delarna.

Att tänka på innan bilbesiktning
 • Vindrutetorkarna: Titta på rutan så kan kan du se om du behöver byta. Om du ser otorkade fläckar eller ränder behöver du byta. Byt gärna blad varje gång som du skiftar däck. Normalt tänds det en lampa på instrumentpanelen när du behöver fylla på spolarvätska.
 • Batteri: Vid bilbesiktning ska besiktningsmannen provrucka på batteriet, och om det sitter lite löst blir det inte godkänt.
 • Biltuta: Se till att biltutan fungerar.
 • Motorolja: Kontrollera oljan i motorn innan bilbesiktning. Se till att din bil står parkerad på plan yta och stäng sedan av motorn. Låt det gå några minuter så avläsningen blir korrekt. Öppna motorhuven och dra ut oljestickan. Torka av oljestickan och sätt sedan ner den ända ner. Genom att läsa på stickan så kan du kontrollera hur mycket olja du behöver fylla på. Mellan det undre och övre strecket ryms det ungefär 1 liter.
 • Bilbälten: Se över om något av bilbältena är skadat eller om de är tröga.
 • Backspeglar: Backspeglarna måste vara hela och sitta fast. Om glaset är sönder kan du enkelt hitta nytt glas att köpa. Lösa backspeglar ska sättas fast tillräckligt hårt att de funkar.
 • Bildörrar: Kontrollera att bildörrarna enkelt öppnas och stängs samt att låsen fungerar.
 • Bildäck: För vinterdäck krävs det ett mönsterdjup på 3 mm och på sommardäck 1,6 mm. Ett väldigt lätt sätt att mäta mönsterdjupet är att använda en femkrona som måttstock. Det är 3 mm mellan femmans kant och överdelen av siffran. Du kan naturligtvis även använda en mönsterdjupmätare.
 • Varningstriangel: En varningstriangel används för att varna andra trafikanter vid exempelvis punktering eller motorstopp, säkerställ att du har med den.
 • Belysning: Se till att kontinuerligt kontrollera bilbelysningen och blinkers. Säkerställ även att belysningen vid registreringsskylten är hel. Du kan kontrollera detta exempelvis direkt på ett batteri. Byt glödlampan vid behov, och se även över spänningen vid säkring och ljusbrytare.
 • Dragkrok: Transportstyrelsen har lättat på reglerna gällande registreringsbesiktning av dragkrok. För dig som bilägare innebär detta att om du får en typgodkänd kopplingsanordning eftermonterad som är avsedd för bilen behöver bilen inte gå igenom en registreringsbesiktning. Förutsättningen är att uppgifter om maximal släpvagnsvikt finns i vägtrafikregistret. Dragkroken behöver dock fortfarande kontrollbesiktas som vanligt. Ta därför med dragkroken ifall den inte redan sitter fast och eventuellt nyckeln till besiktningen.

Körförbud

Om ditt fordon inte blir besiktigat i tid, får ditt fordon automatiskt körförbud - även kallat inträtt körförbud. Då får du bara köra ditt fordon kortast, lämpliga väg till närmaste verkstad för reparation och till besiktningsbolag för kontrollbesiktning. Detta under förutsättning att att fordonet är påställt. Är fordonet däremot avställt får du endast köra det kortast lämpliga väg till en station för bilbesiktning.

Ditt fordon kan även drabbas av körförbud vid en poliskontroll eller vid en kontrollbesiktning om det är i så dåligt skick att trafiksäkerheten äventyras - även kallat meddelat körförbud. Om du får ett sådant körförbud måste fordonet bärgas från platsen, därefter får fordonet endast köra kortast lämpliga väg till en station för bilbesiktning.

Föreläggande

Om ditt fordon uppvisar sådana brister att det inte godkänns vid en kontrollbesiktning, men inte heller har brister som är så pass allvarliga att du får körförbud, föreläggs du om efterkontroll. Det innebär att du inom en viss tid måste åtgärda bristerna och återkomma till en station för bilbesiktning för en efterkontroll. Skulle inte bristerna åtgärdas inom den bestämda tiden åläggs bilen med körförbud.

En efterkontroll kan även genomföras hos en ackrediterad (godkänd) verkstad. Verkstaden åtgärdar då bristerna och skickar in ett intyg till Transportstyrelsen. Skulle inte intyget komma i tid eller om intyget inte godkänns får fordonet körförbud.

Föreläggande om registreringsbesiktning

Om det vid en kontrollbesiktning eller flygande inspektion (dvs poliskontroll) skulle uppdagas att ditt fordon byggts om eller på något annat sätt ändrats, kan du - inom en månad - föreläggas att inställa ditt fordon för en registreringsbesiktning. En sådan registrerings syfte är att:

 • identifiera ett fordon
 • fastställa de uppgifter som ska finnas i vägtrafikregistret
 • kontrollera att fordonet uppfyller de krav som ställs.

Om inte fordonet registreringsbesiktigas i tid åläggs fordonet med körförbud.

Carly - en oberoende aktör

Carly är en oberoende jämförelsesajt som hjälper dig att jämföra olika besiktningsstationers öppettider, priser och kundomdömen. Med hjälp av Carly kan du boka din besiktning online. Då vi är en oberoende aktör är vårt största intresse att du som kund ska få den bästa informationen så att ditt bilägande blir en tillgång istället för en belastning. Vi vill helt enkelt göra det enklare för dig att äga din bil. Vi vill hjälpa dig att hitta rätt station för bilbesiktning.

Populära sökningar just nu

1. Bilbesiktning Helsingborg
2. Bilbesiktning Stockholm
3. Bilbesiktning Göteborg
4. Bilbesiktning Lund
5. Bilbesiktning Malmö
6. Bilbesiktning Eskilstuna

Visa alla städer